Ridicare periareolara sani

Operatie de ridicare periareolara la sani

O mastopexie periareolara este o ridicare a sanilor care se efectueaza cu o incizie care inconjoara areola. Exista o incizie si prin urmare exista si o cicatrice. In general, areola, zona colorata care inconjoara mamelonul, este o zona privilegiata pentru incizii chirurgicale. Este extrem de rar, dar nu imposibil, ca o incizie plasata cu atentie de-a lungul marginii areolei sa se vindece cu o cicatrice vizibila. Din acest motiv, poate doriti sa luati in considerare ridicarea periareolara daca aveti o probabilitate care face mai probabil sa formati cicatrici mai groase. Acest lucru este valabil mai ales daca cineva in familia dumneavoastra a dezvoltat vreodata o cicatrice cheloida – hipertrofica. Ridicarea periareolara a sanilor si-a pierdut o parte din popularitatea anterioara din cauza ingrijorarilor legate de contractura capsulara datorata de contaminarea bacteriana din mamelon. Cu toate acestea ramane o optiune populara de ridicare a sanilor.

 

In ce consta operatia de mastopexie periareolara?

In principiu incizia este plasata de-a lungul jumatatii inferioare a areolei. Ar trebui sa se efectueze la imbinarea pigmentarii areolare cu pielea normala a sanului. Daca incizia este plasata in areola pigmentata, exista riscul ca cicatricea sa se vindece cu o decolorare alba vizibila, facand evident posibil pentru orice observator ca pacientul a suferit o interventie chirurgicala la san. Abordarea catre spatiul subpectoral se realizeaza intr-unul din cele 2 planuri: direct prin parenchimul mamar sau subcutanat peste parenchimul mamar pana la pliul inframamar. Oricare dintre aceste cai necesita o anumita diviziune a parenchimului mamar, iar majoritatea canalelor mamare contin bacterii, crescand teoretic riscul de infectie.

 

Cu toate acestea unele femei prefera aceasta procedura. Incizia periareolara inferioara se vindeca in general cu o cicatrice minim vizibila. Ridicarea periareolara a sanilor este deosebit de utila atunci cand areola are un diametru moderat pana la mare. Este cel mai frecvent folosita la un pacient cu deformare mamara tuberoasa cu hernie a tesutului mamar in areola care necesita ridicare periareolara pentru corectare. Acesti pacienti au de obicei un element de constructie a bazei sanului cu definitie slaba a pliului inframamar.

Printr-o abordare periareolara, chirurgul este capabil sa elibereze si sa largeasca parenchimul mamar inferior, largind astfel sanul inferior restrans si asigurand un contur mai bun atunci cand tesutul este retras peste implantul mamar. Aceasta procedura nu este recomandata femeilor cu diametre areolare foarte mici.

 

Ce presupune augmentarea periareolara subpectorala standard?

Cand se face augmentare mamara periareolara se adopta o abordare diferita, putin mai complexa, dar mai indicata pentru pacienti. In loc sa se taie structura sanilor, se deschide planul natural care se afla sub piele si deasupra structurii sanilor. Se urmeaza aceasta curba pana la marginea inferioara a sanului, apoi se trece sub san in acel punct. Din acest moment al operatiei se procedeaza exact ca si cum se face o augmentare prin abordare inframamara. Astfel se pastreaza structura sanului intacta si se lasa canalele mamare neatinse.

 

Cat dureaza recuperarea?

Nu este neobisnuit sa simtiti durere, mancarime si umflaturi in aceasta perioada. De obicei dureaza aproximativ 8-12 saptamani pana cand ranile se vindeca si aproximativ 4-6 luni pentru ca implanturile sa se stabileasca complet. Cicatricile se estompeaza in timp.

 

Care este candidatul ideal pentru aceasta procedura?

De ce nu se foloseste incizia periareolara la toti pacientii? La fel ca in toate celelalte lucruri, in chirurgia sanilor nu exista o solutie unica pentru toti pacientii. Daca intentionati sa alaptati, exista unele dovezi ca o incizie periareolara ar putea fi mai susceptibila de a interfera cu alaptarea decat o incizie inframamara. Chiar daca dovezile despre acest lucru nu sunt definitive, ar putea avea sens sa evitati o incizie periareolara daca alaptatul este o prioritate pentru dumneavoastra. De asemenea unele areole nu sunt suficient de mari pentru a permite plasarea unui implant, cel putin prin incizia standard care se desfasoara de-a lungul marginii inferioare a areolei.

 

O posibilitate este de a extinde cicatricea pe pielea adiacenta a sanului, dar aceasta poate face cicatricea mai vizibila. Cealalta posibilitate este de a inconjura intreaga areola cu incizia si de a elibera pielea care inconjoara zona, dar aceasta poate avea si dezavantajele sale.

 

Din punct de vedere al inciziilor periareolare, cel mai bine este sa aveti o margine areolara bine definita, deoarece aceasta ascunde bine cicatricea. Daca granita areolara este mai putin distincta, ceea ce este cazul la 20-25% dintre pacienti, cicatricea va fi mai vizibila. Unii chirurgi considera ca atunci cand implanturile sunt plasate prin incizii periareolare exista un risc mai mare de contractura capsulara, adica formarea excesului de tesut cicatricial in jurul implantului, ceea ce poate face implantul sa se simta ferm si sa distorsioneze forma sanilor. De asemenea infectia subclinica poate face parte din cauzele contracturii capsulare.

 

Care ar fi riscurile ridicarii (mastopexiei) periareolare a sanilor?

La ridicarea periareolara este important ce se intampla sub piele. Exista o variatie semnificativa de la un chirurg la altul in ceea ce priveste acest aspect. Acest lucru este destul de important si trebuie luat in considerare, deoarece pot exista efecte asupra dezvoltarii contracturii capsulare si asupra calitatii mamografiilor. De departe cea mai simpla abordare este aceea unde chirurgul taie direct prin tesutul mamar odata ce a facut incizia chirurgicala. Acest lucru poate accelera operatiunea, dar pot exista si dezavantaje.

 

Argumente pro augmentare ridicare (mastopexie) periareolara

Pentru cineva care este ingrijorat de modul in care se va vindeca incizia, mai ales daca pacientul sau cineva din familie au format vreodata o cicatrice hipertrofica, abordarea periareolara merita luata in considerare. Incizia periareolara este mai putin probabil sa formeze o cicatrice vizibila comparativ cu celelalte proceduri. Limita areolara este de asemenea, o zona mai privata decat marginea inferioara a sanului sau a axilei.

 

Argumente contra ridicarii periareolare

Nu toate areolele sunt optime pentru aceasta abordare. Exista unele ingrijorari cu privire la posibila interferenta cu alaptarea si riscul de contractura capsulara. Pentru multi pacienti supusi maririi sanilor, este posibil sa fie necesara aplicarea si altor tehnici, ceea ce poate necesita o incizie inframamara.

Ridicare periareolara sani | Procedura ridicare periareolara sani | Cat dureaza recuperarea la ridicare periareolara sani | Riscuri augmentare periareolare | Argumente pro/contra ridicare periareolara sani | Preturi augmentare periareolare | Mastopexie periareolara

Citeste detalii despre alte operatii estetice