operatie de reconstructie – refacere chirurgicala mamelon
Pentru majoritatea pacientelor care au facut mastectomie, mamelonul si areola sunt indepartate. Prin urmare, multe femei aleg sa fie supuse unei interventii chirurgicale de reconstructie a mamelonului. Dupa o interventie chirugicala de reconstructie a sanului, care reconstruieste propriu-zis sanul, o procedura de reconstructie a mamelonului incearca sa recreeze areola de culoare mai inchisa si mamelonul ridicat.
Mai multe abordari pot fi utilizate in reconstructia mamelonului, in functie de starea noului tesut mamar.
Grefa de piele: micile grefe de piele din sanul reconstruit sunt pliate si suturate impreuna pentru a construi o formatiune care devine mamelonul. Pielea este manipulata pentru a da mamelonului un aspect crescut in comparatie cu sanul. Uneori se utilizeaza umpluturi suplimentare pentru piele, grasimi sau materiale sintetice pentru a face mamelonul mai ridicat.
Grefa de piele: daca nu exista suficient tesut pentru a crea un mamelon din noul san, chirurgul poate utiliza o grefa de piele. Grefele sunt luate de obicei de pe abdomen, coapsa, cuta feselor sau inghinala unde se intalnesc picioarele si trunchiul.
Distribuirea grefei mamelonului autolog: daca mamelonul de pe sanul tau neafectat este suficient de mare, o parte din acesta poate fi grefata pe noul san. Aceasta procedura se numeste grefa autologa sau impartirea mamelonului.
Tatuajul medical: tatuajul este utilizat pe scara larga pentru a crea o areola si un mamelon cu aspect natural. Grefele de piele pot fi de asemenea, utilizate in plus fata de procedura de tatuare. Femeile care doresc sa evite interventii chirurgicale suplimentare, pot alege sa se tatueze doar.
Daca s-au folosit implanturi cu silicon pentru reconstituirea sanului, interventia chirugicala a mamelonului se efectueaza de obicei dupa ce sanul s-a vindecat de o interventie chirugicala reconstructiva. Acest lucru are loc de obicei in aproximativ 3 sau 4 luni. Daca sanul a fost reconstruit cu pielea de pe abdomen, mamelonul poate fi reconstruit in acelasi timp sau la o data ulterioara. In functie de tehnica utilizata, operatia de reconstructie a mamelonului poate dura de la 30 de minute la peste o ora.
Complicatiile grave ale operatiei de reconstructie a mamelonului sunt rare. Ocazional, noul tesut se descompune si trebuie inlocuit. Mameloanele nou reconstituite tind sa se aplatizeze in timp si pot necesita interventii chirurgicale suplimentare. De asemenea, pot aparea modificari ale aspectului mamelonului sau sanului, pierderea senzatiei in mamelon sau san, necroza sau ruperea tesuturilor.
Pot aparea urmatoarele posibile efecte secundare ale interventiei chirurgicale de reconstructie a mamelonului: sangerare, umflarea din cauza acumularii de lichid in san, infectie la locul operatiei, durere.
De obicei, reconstructia mamelonului se face in ambulatoriu, fara internare, folosind anestezie locala. Va trebui sa ai cu tine insotitor, care sa te conduca acasa dupa operatie. Medicul iti va oferi instructiuni despre cum sa te pregatesti pentru operatie.
Se pot recomanda urmatoarele: nu manca si nu consuma lichide pentru cateva ore, inainte de procedura; nu lua anumite medicamente in ziua operatiei; ti se poate cere sa te speli cu un sapun antimicrobian cu o seara inainte sau in dimineata interventiei chirurgicale. Nu aplica deodorant, lotiune sau produse parfumate dupa dus. Poarta haine confortabile si largi pentru operatie.
In timpul vindecarii, mamelonul va fi fragil si usor ranit. S-ar putea sa iti para mai ascutit la inceput, dar se va aplatiza dupa ce se vindeca. Dr. Levy va indeparta cusaturile si protectorul mamelonului dupa aproximativ o saptamana. Vei fi trimisa acasa, intr-un sutien chirurgical sau sport. Acesta va mentine pansamentul aplicat dupa reconstructia mameloanelor, la locul lui. Chirurgul iti va recomanda sa porti sutienul si bandajele pentru cateva zile si vor fi indepartare la controlul postoperator. Operatia de reconstructie a mamelonului implica refacerea mamelonului si a areolei pe partea superioara sanului. Aceasta procedura marcheaza de obicei faza finala a interventiei chirurgicale de reconstructie mamara.
Daca iti doresti aceasta procedura de reconstructie a mamelonului sau o procedura de implant mamar cu silicon, te asteptam cu drag, la una din cele doua clinici medicale din Bucuresti sau din Timisoara.
Citeste detalii despre alte operatii estetice
refacere mamelon; reconstructie mamelon; operatie de reconstructie a mamelonului;