Reconstructie mamara

Reconstructia mamara este o parte integranta a gestionarii cancerului de san, in special dupa o interventie chirurgicala de extirpare. Reconstructia poate fi necesara cand diferenta este prea mare de forma sau de volum intre cei doi sani.

 

Care sunt cauzele pentru care se face reconstructie mamara

Printre diversele motive care pot determina o femeie sa aleaga reconstructia sanilor, putem gasi:

 • dorinta de a compensa pierderea unui san;
 • dorinta de a evita sa poarte o proteza mamara externa;
 • dorinta de a se simti mai dorita;
 • posibilitatea de a-si imbunatati garderoba;

Unele femei nu simt nevoia sa-si refaca sanii. Aceasta alegere este personala

Reconstructia sanului se face uneori in acelasi timp cu interventia chirurgicala pentru cancer mamar, in acest caz vorbim de reconstructie imediata. Mai des, se efectueaza dupa terminarea tratamentelor, in timpul unei noi interventii. De data aceasta, vorbim despre reconstructie intarziata sau chiar de reconstructie secundara. Cand radioterapia trebuie efectuata in plus fata de interventia chirurgicala pentru cancerul de san sau daca tumoarea sanului este foarte mare, reconstructia este amanata.

reconstructie mamara

In alte cazuri, poti alege momentul reconstructiei care ti se pare cel mai potrivit. Prin urmare, este important sa-ti iei timpul necesar pentru a reflecta, a discuta cu echipa de asistenta medicala, a pune toate intrebarile care te preocupa si a lua decizia pe baza avantajelor si dezavantajelor respective ale celor doua solutii. Daca alegi reconstructia imediata a sanului, se evita o a doua operatie. De asemenea, genereaza mai putin stres, deoarece in niciun moment nu vei simti lipsa sanilor.

Recomandari pentru reconstructia mamara

Reconstructia intarziata a sanului iti permite sa te concentrezi pe tratament si apoi sa decizi mai tarziu daca ti se va reconstrui sanul. Ti se ofera timp sa te obisnuiesti cu sanul reconstruit. De asemenea, ti se ofera timp, pentru a determina impreuna cu Dr. Levy, cea mai buna tehnica de reconstructie. Dezavantajul major al acestei optiuni este acela de a fi supusa, mai tarziu, unei a doua interventii chirurgicale si de a suporta mai mult sau mai putin timp absenta unui san si purtarea protezei externe.

 

Exista doua metode principale de reconstructie a sanilor, uneori combinate: plasarea unei proteze interne (implant mamar) si utilizarea tesutului din alte parti ale corpului. Nu ezita sa-l intrebi pe Dr. Levy despre toate tehnicile de reconstructie de care ai putea beneficia.

Tipul de chirurgie reconstructiva ales depinde de

 • gradul de interventie chirurgicala pentru cancer si cantitatea de tesut indepartat din san;
 • tratamente complementare, precum radioterapia, care pot provoca modificari ale pielii;
 • cantitatea de tesut disponibila pentru reconstructie;
 • starea de sanatate a tesutului din zona de reconstituit;
 • dimensiunea si forma celuilalt san;
 • starea generala de sanatate si orice probleme de sanatate existente;
 • constitutia corpului;
 • preferinte si asteptari;

Etapele reconstructiei mamare

Indiferent de metoda aleasa, reconstructia sanului necesita cel mai adesea, doua sau trei proceduri, cu un interval de 3 pana la 6 luni, intre fiecare dintre ele.

Scopul primei operatii este de a reconstrui volumul sanului. Al doilea este acela de a armoniza cei doi sani pentru a imbunatati rezultatul estetic. Nu este intotdeauna necesar, dar face parte integranta din managementul medical al cancerului de san. Al treilea, care uneori poate fi grupat cu al doilea, implica refacerea zonei mamelonului.

Citeste detalii despre alte operatii estetice