operatie chirurgicala reconstructie – refacere perineu (perineoplastie)
Perineoplastia este o procedura chirurgicala care remodeleaza si strange zona dintre deschiderea vaginala si anus. Perineul este zona situata intre anus si vagin. Oricat de mic este, perineul are rolul important de a fi un suport structural pentru mai multe organe inconjuratoare si incapsuleaza muschii care joaca un rol important in strangerea si slabirea vaginala. Operatia de perineoplastie, se face de obicei dupa ce o femeie a experimentat una sau mai multe nasteri vaginale si este incomoda cu aparitia perineului. Un perineu largit sau cicatrizat poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra activitatii sexuale si a sarcinilor viitoare. In timpul nasterii este frecvent ca femeile sa experimenteze o ruptura sau o taiere intentionata a perineului, pentru o nastere mai usoara. Aceasta rupere a perineului poate provoca o largire a perineului, pe care unele femei o considera estetic neplacuta.
Un perineu rupt poate provoca, de asemenea, cicatrici care pot ingreuna nasterile ulterioare si pot face sexul vaginal incomod. In functie de varsta, disfunctia sexuala, inclusiv scaderea libidoului, uscaciunea vaginala, incapacitatea de a atinge orgasmul, este frecventa la pana la 40% dintre femei. Femeile cu senzatie de vagin larg se pot plange de lubrifiere redusa in timpul actului sexual si de satisfactie sexuala redusa, iar partenerii lor de sex masculin se pot plange de aceleasi probleme. Pentru femeile care doresc un aspect mai strans al perineului, fie din motive estetice, fie din motive de sanatate, se poate efectua o perineoplastie. O alta cauza care duce la efectuarea acestei proceduri este obezitatea. Excesul de greutate poate pune presiune pe intreg corpul, inclusiv pe perineu si pe structurile pe care le sustine. De asemenea pierderea excesiva in greutate poate afecta si la nivel intern, determinand caderea permanenta a muschilor perineali si a altor muschi, chiar daca presiunea greutatii a disparut.
O perineoplastie necesita de obicei doar anestezie locala si se face in ambulatoriu. Pacientei i se poate prescrie un sedativ pentru un confort imbunatatit pe toata perioada procedurii. Pacienta va fi pozitionata pe o masa cu picioarele intinse. Inciziile efectuate in timpul unei perineoplastii vor varia in functie de nevoile pacientei si pot include proceduri suplimentare cum ar fi vaginoplastia sau labioplastia.
Procedura poate fi efectuata fie cu un bisturiu traditional, fie cu laser. De obicei, inciziile vor fi facute intr-un model in forma de V in mucoasa vaginala. Se excizeaza pielea in exces si orice tesut cicatricial. Muschii levatorului vaginal vor fi stransi.
Inchiderea interna si externa a muschilor vaginali si perianali se efectueaza pentru a obtine un aspect si o functie mai stransa ale perineului. Rezultatele sunt vizibile imediat, iar procedura dureaza maxim o ora, dar poate varia in functie de fiecare persoana. Scopul acestei proceduri este de a repara tesutul din zona de la deschiderea vaginala la anus, strangand muschii si pielea, pentru a corecta laxitatea vaginala si pentru a fi mai placuta zona asupra careia s-a intervenit chirurgical, din punct de vedere estetic.
Perineoplastia poate fi efectuata intr-o singura operatie sau ca parte a unei serii de proceduri chirurgicale concomitente, la pacientele cu prolaps rectal sau pelvian. Perineoplastia poate fi efectuata pentru a imbunatati satisfactia sexuala si pentru a reduce dispareunia.
Dupa o operatie de perineoplastie, majoritatea pacientelor pot reveni la munca in decurs de o saptamana postoperator. Cusaturile se dizolva in aproximativ doua saptamani. Pentru a evita constipatia, trebuie sa bei multa apa si cresti aportul de fibre. Toate activitatile normale pot fi reluate dupa 4 saptamani, totusi raportul sexual trebuie evitat timp de 6 saptamani. Se recomanda ca orice activitate intensa, cum ar fi ciclismul, calaria sau ridicarea de greutati, sa fie evitate in tot acest timp, de minim 6 saptamani. Majoritatea pacientelor se pot intoarce la munca dupa cateva zile. Durerea si disconfortul sunt de obicei minime pana la moderate si pot fi tratate cu medicamente contra durerii fara prescriptie medicala. Incizia trebuie pastrata curata si uscata. Rezultatele vor fi vizibile imediat, sunt permanente, dar totusi pot fi afectate de o crestere semnificanta in greutate sau de o alta nastere.
Aceasta procedura mai trateaza mancarimea vaginala, laxitatea vaginala (slabirea deschiderii vaginale, care poate provoca scaderea senzatiei sexuale), vaginism (contractii involuntare ale vaginului in timpul tentativei de act sexual), vestibulita vulvara (durere severa), indepartarea verucilor genitale, incontinenta (pierderea involuntara a urinei), dispareunie (act sexual dureros datorat unei mici deschideri vaginale), cistocel (proeminenta vezicii urinare in vagin), rectocel (proeminenta rectului in intestin), imbunatatire estetica.
Candidata ideala pentru o operatie de perineoplastie este o femeie care a nascut vaginal si se confrunta cu relaxare vaginala sau mancarime, scaderea senzatiei sexuale sau modificari ale obiceiurilor intestinale. Pacientele care sufera de simptome similare cauzate de supraponderalitate, sunt de asemenea candidate ideale pentru perineoplastie.
In general exista putine riscuri asociate cu perineoplastia. Cu toate acestea, pot aparea sangerari, constipatie, scurgeri vaginale insotite de un miros urat. Efectele secundare ale unei perineoplastii, pot include suprasolicitarea deschiderii vaginale, care necesita instrumente de dilatare, infectie, abces sau formarea unei fistule care necesita o interventie chirurgicala ulterioara. Din acest motiv este foarte important sa faci aceasta operatie, la un chirurg plastician cu experienta, cum este Dr. Levy.
Citeste detalii despre alte operatii estetice