excizie chirurgicală (scoatere) lipom de grăsime – București Timișoara
Un lipom de grăsime este „un nodul” crescut sub piele care apare din cauza unei creșteri excesive a celulelor adipoase. Medicii consideră lipoamele ca fiind tumori benigne, ceea ce înseamnă că sunt creșteri de țesut, necanceroase. Cu toate acestea oamenii pot dori să elimine un lipom de grăsime, care provoacă durere, complicații sau alte simptome. Lipoamele pot apărea oriunde pe corp, în locurile în care sunt prezente celulele adipoase, dar acestea tind să apară cel mai mult, pe umeri, piept, gât, coapse și axile. În cazuri mai puțin frecvente ele se pot forma și în organele interne, oase sau mușchi. Lipoamele se simt moi și se pot mișca ușor sub piele, atunci când oamenii le apasă. De obicei, cresc lent pe o perioadă de luni sau chiar ani și ating de obicei o dimensiune de aproximativ 2-3 cm. Ocazional, sunt și oameni care au lipoame uriașe ce pot ajunge până la 10 cm.
Până acum nu se știe sursa sigură a apariției lipomului de grăsime. Unii oameni moștenesc o genă de la părinți, care poate provoca unul sau mai multe lipoame de grăsime. Acest lucru este rar și este cunoscut sub numele de: lipomatoză multiplă familială. Lipoamele pot apărea mai frecvent la persoanele cu afecțiuni medicale specifice cum ar fi: Sindromul Gardner, Sindromul Cowden, Boala lui Madelung, Adiposa dolorosa. Cercetătorii au sugerat de asemenea, că unele lipoame pot rezulta dintr-o leziune care implică un impact fizic asupra zonei.
O persoană cu un lipom de grăsime va simți de obicei o bucată moale, în formă ovală chiar sub piele în anumite zone ale corpului. Lipoamele sunt de obicei nedureroase, cu excepția cazului în care afectează articulațiile, organele, nervii sau vasele de sânge. În majoritatea cazurilor acestea nu provoacă alte simptome.
Este posibil ca o persoană cu un lipom care apare mai adânc sub piele, să nu-l poată vedea sau simți. Cu toate acestea, un lipom profund poate exercita presiune asupra organelor interne sau a nervilor și poate provoca simptome asociate. De exemplu, o persoană cu un lipom de grăsime pe sau în apropierea intestinului, poate prezenta greață, vărsături și constipație.
Lipoamele de grăsime sunt mase benigne de celule adipoase. Cu toate acestea experții, nu sunt de acord cu privire la faptul dacă lipoamele au sau nu potențialul de a deveni canceroase. O masă canceroasă de celule adipoase, este cunoscută sub numele de liposarcom. Pe baza cercetărilor, mulți experți au ajuns la concluzia că liposarcoamele nu se dezvoltă din lipoame, ci sunt de fapt un tip diferit de tumoare.
Sunt medici care confundă uneori liposarcoamele cu lipoamele. Alți experți consideră că lipoamele de grăsime pot conține atât celule canceroase, cât și celule precanceroase, dar că este extrem de rar ca un lipom să devină canceros.
Colesterolul ridicat și obezitatea sunt factori de risc pentru dezvoltarea unui lipom de grăsime. Experții estimează că aproximativ 1% dintre oameni au un lipom de grăsime. Persoanele care au o rudă de familie cu unul sau mai multe lipoame de grăsime, prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Lipoamele de grăsime sunt mai probabil să apară la persoane cu vârste cuprinse între 40-60 de ani. Alți factori de risc pentru dezvoltarea unui lipom pot include: obezitate, colesterol ridicat, diabet, intoleranță la glucoză.
Oamenii trebuie să-i spună întotdeauna medicului dacă observă modificări ale lipomului sau dacă apar ma mulți noduli. Modificările care ar putea să apară sunt: creștere bruscă în dimensiune, durere, roșeață, fierbințeală, transformarea lipomului într-un nod dur, modificări vizibile ale pielii. Medicul poate diagnostica un lipom de grăsime cu un examen fizic simplu. Poate începe prin inspectarea și simțirea nodulului. Dacă lipomul este mare și dureros, medicul poate solicita teste să vadă dacă este canceros.
Lipoamele de grăsime sunt de obicei inofensive, deci majoritatea oamenilor nu au nevoie să se opereze pentru a le elimina. Este posibil ca oamenii să dorească să elimine un lipom care este canceros, este mare sau crește rapid, provoacă simptome deranjante cum ar fi: durerea și disconfortul, interferează cu funcțiile normale ale corpului, provoacă suferințe din motive cosmetice.
Un medic poate îndepărta frecvent un lipom de grăsime chirurgical. Se face o mică tăietură în piele și apoi se excizează (stoarce) lipomul. Persoana este de obicei sub anestezie locală în timpul procedurii și se poate întoarce acasă în aceeași zi. Este posibil să fie nevoie să se facă o incizie mai semnificativă pentru a îndepărta complet lipoamele mai mari. Unele lipoame se elimină folosind liposucția. Pentru a face acest lucru, medicul va trebui să taie și să introducă un tub subțire, gol prin incizie. Apoi va folosi tubul pentru a aspira celulele adipoase din corp.
Lipoamele sunt tumori inofensive, grase, care se pot forma sub piele. De obicei sunt nedureroase și nu necesită tratament. Cu toate acestea, un medic poate elimina chirurgical un lipom dacă acesta provoacă durere sau alte simptome sau dacă persoana dorește să scape de el din motive estetice. Tumorile grase pot fi benigne sau canceroase. Este esențial să ceri sfatul medicului dacă un lipom de grăsime devine dureros, se mărește sau se modifică în orice alt mod.
Lipoamele pot fi localizate: palpebral (xantelasme) pe pleoape, pe față, mâini, picioare, spate, inghinal, la sâni, la subraț etc.
Operația de excizie a lipoamelor poate fi efectuată la Clinica Dr. Levy din București sau din Timișoara.
eliminare chirurgicala lipoame de grasime; scoatere lipoame cu laser bucuresti; operatie lipoame cu laser timisoara; operatie puncte de grasime; operatie lipom de grasime; scoatere lipoame de grasime; scoatere lipom de grasime; lipoame de grasime; tratament lipom de grasime; eliminare lipom de grasime;