Hipertrofie Labiala

operatie de reducere a labiilor (Labioplastie)

Ce este hipertrofia labiala?

Vulva contine doua seturi de pliuri ale pielii denumite si buze. Pliurile exterioare mari se numesc labiile majore iar pliurile interioare mai mici se numesc labiile minore. La majoritatea femeilor labiile nu sunt simetrice. Nu este deloc neobisnuit ca o parte sa fie mai mare, mai groasa sau mai lunga decat cealalta. Exista si un spectru larg de forme si dimensiuni.

 

Termenul „hipertrofie a labiilor majore” se refera la faptul ca labiile majore sunt marite. In mod similar termenul „hipertrofie a labiilor minore” descrie labiile minore care sunt mai mari sau sunt mai largi decat labiile majore.

 

Oricum ar fi, hipertrofia labiala nu inseamna ca ai o problema medicala. Majoritatea femeilor nu vor avea niciodata o problema datorita dimensiunii sau formei labiilor lor.

 

Unde se poate face operatia?

Operatia pentru corectarea hipetrofiei labiale, poate fi efectuata in Romania la una din clinicile Dr. Levy din București sau din Timișoara.

hipertrofie labiala

Care sunt simptomele hipertrofiei labiale

Daca ai hipertrofie labiala usoara, este posibil sa nu o observi. Cu toate acestea, labiile minore sunt mult mai sensibile decat labiile protectoare majore. De aceeea, labiile minore marite pot provoca cateva dificultati. Hipertrofia labiala poate provoca o umflatura vizibila in imbracaminte, mai ales atunci cand porti un costum de baie.

 

Alte simptome ale hipertrofiei labiale includ:

 

Probleme de igiena: daca zona este prea sensibila este posibil sa ai tendita de a evita atingerea acesteia. Poate fi, de asemenea, mai dificil de curatat intre pliurile pielii, in special in timpul menstruatiei. Acest lucru poate duce la infectii cronice.

 

Iritarea: labiile lungi iti pot freca lenjeria intima. Frictiunea prelungita poate duce la o piele aspra, iritata si foarte sensibila.

 

Durere si disconfort: labiile marite pot face rau in timpul activitatilor fizice, in special cele care pun presiune asupra zonei genitale. Cateva exemple sunt echitatia si mersul pe bicicleta. Durerea si disconfortul pot aparea si in timpul preludiului sexual sau al actului sexual.

Din ce cauze apare hipertrofia labiala?

Asa cum unul dintre picioare poate fi putin mai lung decat celalalt, asa labiile nu se potrivesc exact. Nu exista o dimensiune sau o forma corecta pentru labii. Cauzele pot include urmatoarele: datorita geneticii, labiile ar fi putut fi asa de la nastere. Pe masura ce hormonii feminini cresc in timpul pubertatii, au loc multe schimbari, inclusiv cresterea labiilor minore. In timpul sarcinii, cresterea fluxului sanguin catre zona genitala poate creste presiunea si poate duce la o senzatie de greutate. In unele cazuri, hipertrofia labiala poate aparea din cauza infectiilor repetate sau unei traume in zona intima.

Cum este diagnosticata hipertrofia labiala?

Nu exista un test special pentru a determina daca ai hipertrofie labiala. Daca labiile minore se extind dincolo de cele majore, medicul poate diagnostica aceasta situatie ca fiind hipertrofie labiala la examinare fizica. Nu exista o masurare exacta care sa defineasca daca labiile sunt hipertrofiate sau nu, deoarece diagnosticul se face in general pe baza unui examen fizic si a simptomelor individuale.

Care este tratamentul pentru hipertrofie labiala?

Atat timp cat hipertrofia labiala nu cauzeaza nici o problema, nu ai nevoie de tratament. Nu este o afectiunea daunatoare starii tale de sanatate. Daca hipertrofia labiala interfereaza cu viata si capacitatea de a te bucura de activitati fizice sau relatii sexuale, merita sa obtii parerea unui medic.

 

Ti se poate recomanda o interventie chirurgicala numita labioplastie pentru hipertrofia labiala severa. In timpul unei labioplastii, un chirurg indeparteaza excesul de tesut. El poate reduce dimensiunea labiilor si le poate remodela. Aceasta interventie chirurgicala necesita doar anestezic local.

 

Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, exista cateva riscuri si complicatii, inclusiv: o reactie la anestezie, infectie, sangerare, cicatrici. Dupa operatie este posibil sa ai umflaturi, vanatai si sensibilitate timp de cateva saptamani. In acest timp va trebui sa pastrezi zona curata si uscata. De asemenea, trebuie sa porti haine largi si sa eviti activitatile care provoaca frecare in zona genitala.

 

Operatia poate oferi ameliorare, femeilor care sufera de durere si disconfort din cauza hipertrofiei labiale. Unele femei aleg operatia din motive pur si simplu cosmetice. Atunci cand consideri labioplastia ca o procedura cosmetica, discuta despre asteptarile tale.

 

Labioplastia poate fi efectuata adolescentelor, dar medicii recomanda in general sa astepte pana dupa pubertate. Acest lucru este bun pentru a ne asigura ca labiile nu mai cresc. Fetele care doresc sa fie operate, ar trebui de asemenea, sa fie evaluate pentru maturitate si disponibilitate emotionala.

Cat dureaza recuperarea dupa operatie?

Ar trebui sa fii complet vindecata, in termen de o luna sau doua dupa procedura. Medicul iti va oferi instructiuni specifice despre momentul in care poti relua activitatile normale, cum ar fi actul sexual si exercitiile fizice intense.

 

Cicatricile se estompeaza de obicei in timp, iar rezultatele sunt in general pozitive. In unele cazuri, operatia pentru hipertrofie labiala poate lasa cicatrici permanente sau poate provoca dureri cronice vulvare sau relatii sexuale dureroase. Rezultatele cosmetice variaza, fiind o chestiune de perspectiva personala.

Sfaturi dupa procedura

Chirurgia este un pas important si nu intotdeauna este necesara pentru hipertrofia labiala. Pentru a minimiza iritatiile, urmati aceste sfaturi: cand faci baie sau dus, trebuie sa utilizezi doar sapun care nu contine coloranti, mirosuri sau substante chimice si asigura-te ca te clatesti bine, cu apa curata.

 

Evita purtarea de lenjerie care poate irita labiile sau care este prea stransa. Alege materiale largi, usoare din bumbac. Evitati sa porti pantaloni stransi, jambiere si ciorapi. Poarta pantaloni lejeri sau pantaloni scurti.

 

Rochiile si fustele pot fi confortabile in unele zile. Alege tampoane igienice si tampoane zilnice care nu sunt parfumate si nu contin substante chimice. Inainte de a face miscare, pozitioneaza cu atentie labiile acolo unde vor fi cele mai confortabile.

 

Acest lucru poate fi util si atunci cand porti un anume tip de imbracaminte cum ar fi un costum de baie. Adreseaza-te medicului daca exista unguente speciale, pe care le poti folosi pentru calmarea iritatiei. Medicul iti poate sugera si alte modalitati de gestionare a simptomelor hipertrofiei labiale.

Alte operatii estetice