Gigantomastia este o afectiune patologica rara, caracterizata prin dezvoltarea excesiva a sanilor. Nu exista o definitie universal acceptata a acestei probleme. Gigantomastia mai este cunoscuta ca tesut mamar excesiv care contribuie la mai mult de 3% din greutatea corporala sau procedura care necesita o reducere a mai mult de 1800 g de tesut mamar.
– gigantomastia gestationala, in care marirea sanilor apare imediat dupa sarcina; –
– gigantomastia juvenila, care apare la pubertate;
– gigantomastie idiopatica;
– gigantomastia indusa de medicamente sau asociata cu boli autoimune precum lupusul eritematos si artrita reumatoida.
Te asteptam la Clinica Dr. Levy din Bucuresti sau din Timisoara, la o consultatie, pentru a stabili planul de tratament pentru Gigantomastie. Nu iti face griji, iti vom oferi toate informatiile de care ai nevoie si iti vom fi alaturi, pentru ca tu sa te bucuri de transformarea pe care o meriti. Pretul operatiei, il poti gasi in pagina Preturi operatii estetice.
Tratamentul gigantomastiei este diferit si se stabileste in functie de fiecare caz in parte. Rezectia chirurgicala este tratamentul obisnuit, iar optiunile cele mai frecvente, includ: mamoplastia de reducere sau mastectomia cu reconstructie.
Scopul interventiei chirurgicale de gigantomastie, este de a imbunatati calitatea vietii pacientilor atat din punct de vedere simptomatic, cat si din punct de vedere estetic. Mai multe studii au demonstrat eficacitatea reducerii sanilor in imbunatatirea starii fizice si psihologice a pacientilor cu gigantomastie.
Cauza exacta a gigantomastiei nu este cunoscuta. Cu toate acestea, pot fi implicati factori hormonali si ereditari. In plus, gigantomastia a fost observata ca efect secundar al tratamentului cu anumite medicamente.
Pe langa aspectul fizic modificat, simptomele gigantomastiei pot include: mastalgie (durere de sani), ulceratii/infectie, probleme de postura, dureri de spate si leziuni cronice a nervilor intercostali, cu pierderea senzatiei mamelonului. Gigantomastia este, de asemenea, asociata cu scaderea cresterii fetale, daca apare in timpul sarcinii.
Sanii sunt organe glandulare pereche, situate pe peretele anterior al toracelui si menite sa secrete lapte pentru alimentatia nou-nascutului. Sunt considerati un semn al feminitatii. Insa cu toate acestea, notiunea de estetica a sanilor, s-a schimbat considerabil de-a lungul timpului. In trecut, daca sanii mari erau apreciati, astazi, exista o noua conceptie despre armonia corpului uman, reprezentata de modele mai echilibrate, care reflecta mai bine obiceiurile moderne de dinamism, cultura fizica si o alimentatie sanatoasa.
Gigantomastia este stadiul final al hipertrofiei mamare si este prezenta unuia sau a doi sani foarte mari, in raport cu aspectul pacientei. Se estimeaza ca volumul mediu al unui san normal, in absenta excesului de greutate si in functie de marime, este de 250 g pana la 350 g. Dincolo de aceste cifre, apare hipertrofia sanilor, intotdeauna insotita de ptoza (lasarea sanilor). Aceasta hipertrofie, caracterizata printr-o marire excesiva si anormala a sanilor, poate creste adesea la proportii de cateva ori mai mari decat dimensiunea normala.
Alte operatii estetice