DIASTAZA ABDOMINALA

Ce este diastaza abdominala?

 

Reprezinta separarea partiala sau completa a muschilor rectus abdomninis, care se intalnesc la linia mediana a stomacului. Diastaza abdominala se intalneste foarte fecvent in timpul si dupa sarcina. Acesta lucru se datoreaza faptului ca uterul intinde muschii din abdomen pentru a gazdui bebelusul in crestere. Cu toate acestea afectiunea nu se limiteaza numai la sarcina. Poate afecta pe oricine, inclusiv nou-nascuti sau barbatii. In unele cazuri poate rezulta din ridicarea gresita a greutatilor grele sau efectuarea unor exercitii abdominale excesive sau nesigure.

Cel mai frecvent simptom al diastazei este o umflatura in stomac, mai ales atunci cand va strangeti muschii abdominali. Simptomele suplimentare includ: dureri de spate, postura slaba, constipatie, balonare, sarcina.

 

Ce se intampla in timpul sarcinii?

 

In timpul sarcinii este posibil sa nu aveti simptome vizibile deoarce muschii abdominali se separa. Dar in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru, este posibil sa vedeti o umflatura sau o creasta care se dezvolta pe burta. Poate aparea deasupra si dedesubtul buricului. Poate fi cel mai vizibil atunci cand incercati sa va folositi muschii abdominali pentru a va ridica, aseza sau a va intinde. Daca aveti dureri de spate, abdominale sau pelvine extreme, consultati imediat medicul.

 

Ce se intampla post-partum?

 

Dupa nastere cel mai vizibil simptom este o umflatura in zona burtii. Chiar daca nu mai esti insarcinata s-ar putreda arati ca si cum ai fi. Iata cum sa va autoverificati daca aveti diastaza: intindeti-va pe spate, cu picioarele indoite, plate pe podea. Ridicati usor umerii de pe podea, sustinandu-va capul cu o mana si priviti in jos spre burta. Mutati cealalta mana deasupra si dedesubtul buricului si de-a lungul muschilor abdominali ai liniei mediene. Vedeti daca puteti introduce degetele in golurile dintre muschi. Daca simtiti un decalaj sau sau o separare de una pana la doua lungimi de degete aveti probabil un caz de diastaza abdominala. Dupa cateva saptamani de la nastere decalajul va incepe sa se restranga pe masura ce muschii isi vor recapata puterea. Medicul poate verifica daca exista diastaza utilizand un instrument de masurare numit etrier sau ultrasunete. Acestea le vor oferi o masurare mai precisa. Ei trebuie sa evolueze orice decalaj mai mare de 2 degete.

 

Care sunt cauzele aparitiei diastazei abdominale?

 

Presiunea interna abdominala excesiva determina aparitia diastazei abdominale sau rectale. In timpul sarcinii muschii abdominali si tesuturile conjunctive sunt extinse se uterul in expansiune. Acestea sunt ajutate de hormonii sarcinii relaxina si estrogenul. Impingerea in timpul nasterii poate duce si la diastaza rectala. Este de asteptat o anumita separare abdominala in timpul si dupa sarcina. In trecut indicele de masa corporala, cresterea in greutate in timpul sarcinii, greutatea bebelusului si varsta materna erau considerate factori de risc. Copiii nou-nascuti se pot naste cu aceasta afectiune mai ales faca au fost prematuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca muschii lor abdominali nu sunt complet dezvoltati si conectati. Starea se corecteaza de obicei cu timpul.

 

 

Cum se trateaza diastaza abdominala?

 

Daca diastaza abdominala nu este prea mare, s-ar putea sa decideti sa traiti cu ea. Dar ar trebui sa aduceti acesti muschi inapoi inainte de a avea o alta sarcina. Majoritatea femeilor vor avea o separare abdominala in timpul sarcinii. Acest lucru va poate slabi nucleul si poate duce la dureri pelvine sau de spate. Poate fi necesar sa purtati un liant sau tubigrip pentru sprijin in timpul zilei. De asemenea, aveti grija sa evitati orice ridicare grea sau incordare suplimentara a muschilor abdominali.

 

Exerseaza o postura buna, sprijiniti-va partea inferioara a spatelui atunci cand stati cu o perna asezata in spatele dumneavoastra. Indoiti-va genunchii, rotiti-va si sustineti-va cu bratul atunci cand intrati sau iesiti din pat sau cand va ridicati de pe podea. In timpul sarcinii puteti continua sa va consolidati nucleul, dar urmati exercitii fizice modificate, sigure pentru sarcina. Pentru unele femei diastaza abdominala se poate corecta dupa nastere deoarece muschii abdominali isi recapata forta.

 

Daca aveti inca simptome sau separatii la 8 saptamani dupa nastere, exercitiile va pot ajuta. Tratamentul postpartum pentru diastaza abdominala implica exercitii ale podelei pelvine si ale musculaturii stomacului profund.  Medicul dumneavoastra poate masura distanta dintre muschii dumneavoastra folosind latimea degetelor, o banda de masurare, un instrument, sau ultrasunete. Astfel el poate vedea daca devine mai bine sau mai rau. Multe femei isi pot inchide golul de burta invatand miscari usoare de utilizat in timp ce abdomenul este sustinut. Daca aceasta reabilitare nu va functiona trebuie sa faceti o interventie chirurgicala. O operatie de corectat diastaza abdominala poate fi abdominoplastia. Chirurgul pliaza si coase impreuna creasta centrala slaba. Ar putea fi posibil sa obtineti laparoscopie, adica o interventie chirugicala facuta numai cu taieturi mici in loc de una mare.

 

Care sunt complicatiile diastazei abdominale?

 

Diastaza abdominala poate compromite stabilitatea si mobilitatea trunchiului, va da dureri de spate, dureri pelvine, deteriorarea posturii, disfunctia plansei pelvine, hernie in cazuri extreme.

Citeste detalii despre alte operatii estetice