Diastaza Abdominala

Ce este diastaza abdominala?

Reprezinta separarea partiala sau completa a muschilor care se intalnesc la linia mediana a stomacului. Diastaza abdominala se intalneste foarte fecvent in timpul sau dupa sarcina (cu / fara cezariana). Acesta lucru se datoreaza faptului ca uterul intinde muschii din abdomen pentru a gazdui bebelusul in crestere. Cu toate acestea afectiunea nu se limiteaza numai la sarcina. Poate afecta pe oricine, inclusiv nou-nascuti sau barbatii. In unele cazuri poate rezulta din ridicarea gresita a greutatilor grele sau efectuarea unor exercitii abdominale excesive sau nesigure. Cel mai frecvent simptom al diastazei abdominale, este o umflatura in zona stomacului, mai ales atunci cand strangi muschii abdominali. Simptomele suplimentare includ: dureri de spate, postura slaba, constipatie, balonare etc.

Ce se intampla in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii este posibil sa nu ai simptome vizibile de diastaza abdominala, deoarce muschii abdominali se separa. Dar in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru, este posibil sa vezi o umflatura care se dezvolta pe burta. Poate aparea deasupra si dedesubtul buricului. Poate fi cel mai vizibil atunci cand incerci sa folosesti muschii abdominali, pentru a te ridica, aseza sau a te intinde. Daca ai dureri de spate, abdominale sau pelvine extreme, consulta imediat medicul.

diastaza abdominala

Ce se intampla post-partum?

 

Dupa nastere cel mai vizibil simptom este o umflatura in zona burtii. Chiar daca nu mai esti insarcinata s-ar putea sa arati ca si cum ai fi. Dupa cateva saptamani de la nastere decalajul va incepe sa se restranga pe masura ce muschii isi vor recapata puterea. Medicul poate verifica daca exista diastaza utilizand un instrument de masurare, care ii va oferi o masurare mai precisa.

Care sunt cauzele aparitiei diastazei abdominale?

 

Presiunea interna abdominala excesiva, determina aparitia diastazei abdominale sau rectale. In timpul sarcinii, muschii abdominali si tesuturile conjunctive sunt extinse se uterul in expansiune. Acestea sunt ajutate de hormonii sarcinii. Impingerea din timpul nasterii poate duce si la diastaza rectala. Este de asteptat o anumita separare abdominala in timpul si dupa sarcina. In trecut, indicele de masa corporala, cresterea in greutate in timpul sarcinii, greutatea bebelusului si varsta materna, erau considerate factori de risc. Copiii nou-nascuti se pot naste cu aceasta afectiune, mai ales daca au fost prematuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca muschii lor abdominali nu sunt complet dezvoltati si conectati. Starea se corecteaza de obicei cu timpul.

Cum se trateaza diastaza abdominala?

 

Daca diastaza abdominala nu este prea mare, s-ar putea sa te decizi sa o suporti in timp. Dar ar trebui sa aduci acesti muschi inapoi, inainte de a avea o alta sarcina. Majoritatea femeilor vor avea o diastaza abdominala in timpul sarcinii. Acest lucru va poate slabi abdomenul si poate duce la dureri pelvine sau de spate. Poate fi necesar sa porti o imbracaminte medicala, pentru sprijin in timpul zilei. De asemenea, ai grija sa evitati orice ridicare grea sau incordare suplimentara a muschilor abdominali.

 

Pentru unele femei diastaza abdominala se poate corecta de la sine dupa nastere, deoarece muschii abdominali isi recapata forta.

 

Daca ai inca simptome sau separatii la 8 saptamani dupa nastere, anumite exercitii speciale, te pot ajuta. Tratamentul postpartum pentru diastaza abdominala, implica exercitii ale zonei pelvine si ale musculaturii stomacului.  Medicul tau, poate masura distanta dintre muschi. Astfel el poate vedea daca recuperarea dupa diastaza, se imbunatateste sau nu. Daca imbunatatirea diastazei abdominale nu va functiona, trebuie sa faci o interventie chirurgicala.

 

O operatie de corectat diastaza abdominala, poate fi abdominoplastia. Chirurgul pliaza si coase impreuna muschii abdominali.

Care sunt complicatiile diastazei abdominale?

 

Diastaza abdominala, poate compromite stabilitatea si mobilitatea trunchiului, va da dureri de spate, dureri pelvine, deteriorarea posturii, disfunctia plansei pelvine sau hernie in cazuri extreme.

Citeste detalii despre alte operatii estetice