semne contractura capsulara
Contractura capsulara este o complicatie aparuta la persoanele care au facut interventia de marire a sanilor cu implanturi mamare, care se dezvolta atunci cand tesutul cicatricial intern, formeaza un tesut in jurul unui implant mamar, contractand-ul pana cand devine dur. Atunci sanul se poate simti dureros si rigid, iar capsula poate afecta aspectul sau forma sanului. Capsulele se formeaza de fapt in jurul fiecarui implant mamar cu silicon. Tesutul cicatricial este raspunsul natural al corpului la plasarea oricarui obiect strain. Abia atunci cand tesutul cicatricial se strange sau se contracta, i se restrictioneaza miscarea implantului, iar sanul poate dezvolta contractura capsulara.
Simptomele contracturii capsulare incep adesea in cateva luni de la operatia initiala de marire a sanilor, dar contractura capsulara poate aparea in orice moment. Aproximativ 75% dintre capsule apar in primii doi ani de la operatie. Daca apare o contractura capsulara in jurul unui implant din silicon la multi ani dupa marire, ar putea fi un semn al unei rupturi a implantului.
Singurul tratament care garanteaza ca starea de contractura capsulara nu va reveni, este indepartarea permanenta a implanturilor si a tesutului cicatricial din jur. In acel moment, poti opta pentru schimbarea implanturilor mamare, cu unele noi. Contractura capsulara este unul dintre motivele pentru care femeile opteaza pentru indepartarea implantului mamar.
Prezicerea pentru cine va dezvolta o contractura capsulara si cand se va intampla aceasta este aproape imposibila. Apare la aproximativ 5% dintre femeile care isi fac o operatie de marire a sanilor cu implant. Cauza unei contracturi capsulare „prin surprindere” adica una fara un eveniment evident cum ar fi: traume, hematom sau radiatii, este necunoscuta. Multe teorii despre contractura capsulara au fost discutate de-a lungul timpului, dar in prezent cea mai avansata cauza este o infectie de grad scazut. Alti factori care pot creste riscul dezvoltarii contracturii capsulare includ: complicatii post-chirurgicale precum hematom (vase de sange rupte sub piele), serom (colectare de lichid sub piele) si infectie bacteriana, tulburari autoimune cum ar fi Lupusul, traumatisme severe la nivelul sanilor, terapie cu radiatii, acoperire neadecvata a pielii sau utilizarea unui implant prea mare pentru cantitatea de acoperire a pielii, molecule de silicon care se infiltreaza in buzunarul care tine implantul (in primul rand o problema cu implanturile mai vechi cu gel de silicon).
Simptomele contracturii capsulare apar de obicei incet si pot fi observate mai intai ca un san inalt sau inegal. Pe masura ce fermitatea creste, sanii se pot simti stransi sau chiar durerosi, mai ales atunci cand persoana care ii poarta sta intinsa pe ei. Sanii pot aparea foarte rotunzi, aproape asemanatori unei bile si poate aparea si o ondulare vizibila. Un sistem de clasificare este utilizat pentru a masura gradul de contractura capsulara. Cele patru niveluri de contractura capsulara sunt impartite astfel:
– gradul I: sanul este moale si natural
– gradul II: sanul este usor ferm, dar arata normal
– gradul III: sanul este ferm si arata anormal
– gradul IV: sanul este dur, dureros si arata anormal
Daca ai fost diagnosticata cu contractura capsulara este posibil sa ai nevoie de o interventie chirugicala de schimbare a implantului mamar. Aceasta procedura se realizeaza sub anestezie generala si iti recomandam ca noul implant, sa fie marca B-Lite, deoarece acestea sunt cele mai usoare implanturi mamare din lume si totodata foarte rezistente.
➜ In primul rand, evitarea traumatismelor: lovituri, etc. In al doilea rand cel mai important este sa alegi intotdeauna cel mai bun implant mamar. Sanatatea nu se negociaza! Preturile reduse si ofertele atunci cand vine vorba de operatii estetice, sunt de evitat.
➜ Foloseste implanturi proportionale corpului tau: implanturile mamare prea mari, tind sa intinda si sa subtieze tesutul mamar, ceea ce poate duce la un risc mai mare de contractura capsulara. Au de asemenea risc mai mare de deplasare, astfel incat selectarea dimensiunii potrivite a implantului poate ajuta la crearea de rezultate ideale.
➜ Incizia inframamara: exista 3 locuri de incizie obisnuite pentru femeile care isi fac marirea sanilor: in jurul areolei (periareolara), prin axila (transaxilara) si inframamara (in pliul natural de sub san). Studiile arata ca procedurile care utilizeaza incizia inframamara, au o incidenta semnificativ mai mica a contracturii capsulare.
➜ Plasarea implantului mamar sub muschiul pectoral: cunoscuta sub numele de plasare submusculara, limiteaza expunerea la bacterii care pot contamina implantul atunci cand sunt plasate deasupra muschiului, cunoscuta sub numele de plasare subglandulara. Persoanele care au implanturile plasate sub muschii pectorali, se pot bucura de o probabilitate mai mica de a dezvolta contractura capsulara.
➜ Alegerea celui mai bun chirurg pentru marirea sanilor, este un proces important care poate determina rezultatele finale in mai multe moduri. Un chirurg cu experienta, care foloseste cele mai recente tehnologii in marirea sanilor, va avea o mai buna intelegere a modului de creare a celor mai frumoase si mai durabile rezultate.
Tehnica chirurgicala poate fi cel mai determinant factor al probabilitatii de a dezvolta contractura capsulara. Din acest motiv este foarte important ca pentru operatia de marire a sanilor cu implanturi mamare, sa apelezi la un chirurg plastician cu experienta cum este Dr. Levy, pentru astfel de operatii. Daca vrei sa afli pretul interventiei de capsulectomie, acceseaza acum pagina Preturi operatii estetice.
Pentru mai multe informatii despre schimbarea implanturilor mamare, te rugam sa ne contactezi si iti vom raspunde cu atentie, la orice intrebare.
contractura capsulara; simptome contractura capsulara; simptomatologie contractura capsulara; ce este contractura capsulara; tratament contractura capsulara; durerea la contractura capsulara sani;
Citeste detalii despre operatii estetice