BLEFAROPTOZA

operatie blefaroptoza – tratament – Bucuresti Timisoara

Dr. Levy este considerat de fostele paciente ca fiind: cel mai bun doctor pentru blefaroplastie. Dr. Levy este recunoscut pentru operatiile spectaculoase de Mini Lifting Facial. Acest motiv se datoreaza faptului ca foloseste metode speciale de sutura si nu raman semne vizibile dupa vindecarea completa! Acest lucru poate fi observat si din pozele postate in site dar si pe Facebook si Instagram.  Pentru orice informatie va rugam sa ne contactati telefonic (sau pe WhatsApp) la numarul de telefon: 0753 200 409

Blefaroptoza este o margine anormala a pleoapei superioare joase, cu ochiul in privirea primara. In mod normal, pleoapa superioara acopera 1,0-2,0 mm din partea superioara a corneei. Redundanta cutanata a pleoapei superioare este o constatare separata si poate aparea impreuna cu blefaroptoza. Blefaroptoza poate fi congenitala sau dobandita. Sunt rare cazurile cand blefaroptoza congenitala poate rezulta din defecte genetice sau cromozomiale si din disfunctii neurologice: sindromul de blefarofimoza care se caracterizeaza prin fisuri palpebrale scurte, ptoza congenitala, epicantus invers, paralizia a treia congenitala a nervului cranian, sindromul Horner congenital care se caracterizeaza prin ptoza usoara, mimoza, anhidroza si heterocromie, sindromul Marcus Gunn care rezulta din inervatii directionate gresit catre muschiul levator ipsilateral de catre nervul motor catre muschiul pterigoid extern.

 

Majoritatea cazurilor de blefaroptoza dobandita sunt de tip aponevrotic. Blefaroptoza aponevrotica poate rezulta din intindere, dehiscenta sau dezinsertie a aponevrozei levatorului. Blefaroptoza aponevrotica este cunoscuta in mod obisnuit ca ptoza la pacientii la care modificarile anatomice sunt legate de varsta. Cauzele miogenice, neurogene, traumatice, mecanice sunt mai putin frecvente la blefaroptoza dobandita. Blefaroptoza miogenica poate fi gasita in miastenia gravis, oftalmoplegia cronica externa progresiva, distrofia musculara oculofaringiana si distrofia miotonica. Blefaroptoza neurogena poate rezulta din paralizia a treia a nervului, sindromul Horner. Blefaroptoza traumatica poate urma o lacerare a pleoapei cu tranzitia ridicatoarelor pleoapelor superioare sau intreruperea caii neuronale. Ptoza mecanica poate rezulta din prezenta masei pleoapelor, cum ar fi neurofibromul, hemangiomul, sau cicatrizarea secundara inflamatiei sau interventiei chirurgicale.

 

  • Care sunt semenele care indica blefaroptoza?

Semnele care indica blefaroptoza sunt acuitatea vizuala si eroarea de refractie, unde trebuie remarcata pozitia sprancenelor si prezenta de extra-piele a pleoapelor. Ar trebui efectuata o examinare externa atenta, impreuna cu palparea pleoapelor si a marginii orbitale. O masa a capacului poate provoca greutate suplimentara in capac, rezultand blefaroptoza. Inainte de a utiliza picaturi oftalmice topice trebuie efectuate urmatoarele masuratori: fisura palpebrala care este distanta dintre pleoapa superioara si inferioara in aliniament vertical cu centrul pupilei. Distanta reflecta marginala 1, care este distanta dintre centrul reflexului luminos pupilar si marginea pleoapei superioare cu ochiul in privirea primara. Distanta reflexa marginala 2, care este distanta dintre centru reflexului luminos pupilar si marginea pleoapei inferioare cu ochiul in privirea primara. Functia Levator, care este distanta pe care o parcurge pleoapa de la vedere in jos in sus, in timp ce muschiul frontal este tinut inactiv la nivelul fruntii. O masurare mai mare de 10 mm este considerata excelenta, in timp ce 0-5 mm este considerata slaba. Prezenta pliului pleoapelor  si inaltimea acestuia.

 

La pacientii cu blefaroptoza unilaterala, pleoapa implicata trebuie ridicata manual si pleoapa contra-laterala trebuie observata pentru orice blefaroptoza masca sau fenomen Hering. Pacientul trebuie examinat pentru proptoza sau enoftalmie, lagoftalmie si prezenta fenomenului Bell. Motilitatea oculara trebuie evaluata, deoarece unii pacienti cu blefaroptoza pot avea o motilitate oculara limitata, cum ar fi miastenia gravis si oftalmoplegia cronica externa progresiva. Pacientii cu blefaroptoza congenitala trebuie sa fie examinati pentru prezenta sindromului Marcus Gunn-maxilar. Marimea pupilara si diferentele de culoare ale irisului dintre ochi trebuie examinate pentru sindromul Horner. Este foarte important sa se examineze prezenta ochiului uscat cu pata de fluorescenta pentru a examina corneea, meniscul lacrimal si timpul de rupere al lacrimilor. Picaturile simpatomimetice pot fi utilizate pentru a stimula muschiul Mueller. Daca se observa un raspuns bun, ptoza poate fi reparata prin rezectia musculara Mueller-conjuctivala.

 

  • Cum se diagnosticheaza blefaroptoza?

Procedurile de diagnostic sunt urmatoarele: examenul clinic este suficient la majoritatea pacientilor. Campul vizual este de obicei solicitat pentru a arata impactul campului vizual periferic al blefaroptozei. La putini pacienti sunt necesare studii de laborator si imagistice pentru a afla cauzele blefaroptozei.

 

Testele de laborator: testarea serica a anticorpilor receptorilor de acetilcolina si testul clorurii de edrofoniu (Tensilon) sau electromiografia cu fibra unica pot fi comandate pentru pacientii suspectati de miastenie gravis. La pacientii cu oftalmoplegie cronica externa progresiva, trebuie luata in considerare o electrocardiograma, electroretinograma, electromiografie si analiza mitocondriala.

 

Imagistica de diagnosticare: pacientii cu deficite neurologice impreuna cu blefaroptoza trebuie sa fie supusi imagisticii creierului, orbitelor sau sistemului cerebrovascular. Pacientii suspectati de a avea un proces orbital inflamator sau infiltrativ, ca fiind cauza a blefaroptozei trebuie sa aiba scanare orbitala CT sau RMN. In sindromul Horner dobandit este necesara imagistica capului si gatului.

 

Diagnostic diferentiat: pseudoptoza, care poate rezulta din microftlamie, enoftalmie, anoftalmie sau retractia contralaterala a pleoapei, blefarochalaza, ptoza din sprancene, dermatochalasis.

 

  • Managementul blefaroptozei

Acesta se face in primul rand chirurgical. Observarea este necesara numai in cazurile usoare de ptoza congenitala daca nu exista semne de ambliopie, strabism si postura anormala a capului. Daca exista riscul de ambliopie, strabism si o postura anormala substantiala a capului, interventia chirurgicala se face cat mai curand posibil. Corectarea chirurgicala a blefaroptozei se poate face oricand pentru imbunatatirea campului vizual sau a aspectului estetic. Daca blefaroptoza reprezinta un semn al unei boli sistemice, cum ar fi miastenia gravis si boala Kearns-Sayre, pacientul trebuie indrumat la medicul corespunzator pentru un control ulterior. Documentatia fotografica externa este bine de obtinut in special inainte de a incerca corectia chirurgicala. Pacientii cu miastenie gravis se pot imbunatati cu tratament medical. Picaturile de ochi topice simpatomimetice asigura o scurta ridicare temporara a pleoapei superioare la unii pacienti.

 

  • In ce consta interventia chirurgicala?

Corectia chirurgicala a ptozei congenitale se poate face la orice varsta, in functie de gravitatea bolii si este necesara interventia timpurie daca exista riscul dezvoltarii ambliopiei sau pozitiei anormale semnificative a capului. Sunt disponibile diferite tehnici chirurgicale pentru indepartarea blefaroptozei. In functie de obiectivele tratamentului, de diagnosticul de baza, de preferinta chirurgului si de gradul de functie al levatorului, se alege tehnica adecvata. Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca simetria nu este usor de realizat. Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor cu ochi uscati, scaderea senzatiei de cornee, absenta fenomenului Bell, paralizie dubla a elevatorului sau oftalmoplegia externa progresiva pentru a evita expunerea keratopatiei postoperator. Daca pacientul are strabism si blefaroptoza, strabismul trebuie mai intai corectat.

 

  • In ce consta procedura de rezectie musculara Mueller-conjuctivala?

Aceasta tehnica este adecvata pentru pacientii cu blefaroptoza aponevrotica usoara pana la moderata. Aceasta interventie chirurgicala nu functioneaza atat de bine la pacientii cu blefaroptoza congenitala, chiar si cu functie buna de levator, deoarece muschiul levator palpebrae superior nu este normal. Un raspuns bun la picaturile de ochi topice simpatomimetice ofera un bun indicator pentru succesul acestui tip de interventie chirurgicala. Aceasta tehnica are sansele cele mai mici de a schimba conturul pleoapei in comparatie cu celelalte tehnici chirurgicale. Operatia se face din partea conjunctivala unde conjuctiva si muschiul Mueller sunt marcate, conjunctiva marcata si zona muschiului Mueller este blocata. Sutura este trecuta sub clema in mod continuu si exteriorizata prin piele la ambele capete ale zonei marcate, apoi, tesuturile de deasupra cremei sunt rezecate. Corectia ptozei Fasanella-Servat este similara in tehnica. Cu toate acestea, implica rezectia conjunctivei, muschiului Mueller, precum si a unei parti a tarsului superior. Includerea unei parti a placii tarsiene in rezectie creeaza o elevatie mai puternica. Trebuie avut grija sa se evite indepartarea excesiva a tarsului care ar putea afecta integritatea structurii pleoapelor.

 

  • In ce consta procedura de avansare sau rezectie a Levatorului?

Aceasta tehnica implica scurtarea aponevrozei levatorului in functie de severitatea blefaroptozei. Functioneaza pentru pacientii cu functie de levator buna si corecta. Operatia se face printr-o incizie a pliului pleoapelor. Septul orbital este deschis si grasimea preaponeroutica este retrasa de la aponevroza levatorului. Odata ce muschiul este identificat, aponevroza levatorului este dezinserata din tars si disectia poate fi continuata intre aponevroza levatorului si muschiul Mueller. Aponevroza levatorului este apoi avansata si/sau rezecata si fixata temporar cu 1 pana la 3 suturi la tars cu muscaturi de grosime partiala. Aceasta depinde de gradul de blefaroptoza. Daca pacientul este treaz, inaltimea capacului si conturul sunt examinate in aceasta etapa. Odata realizate o inaltime si un contur bune, muscaturilor lamelare tarsiene sunt apoi stranse definitiv. Pielea este inchisa cu incorporarea unei parti din aponevroza levatorului pentru a reforma pliul.

 

  • In ce consta suspensia frontala?

Aceasta procedura este efectuata pentru pacientii cu functie de levator slaba (<4mm) sau absenta. Multe materiale autogene si alogene sunt disponibile pentru a putea fi utilizate ca curea. Au fost folosite lambourile musculare fascia lata si frontala, fascia lata conservata, fascia temporala autogena, sutura Gore-Tex, dura mater congelata, Silicon. S-a constatat ca fascia lata autogena da cel mai bun rezultat chirurgical. Slingul conecteaza capacul ochiului cu sprancenele si odata cu ridicarea sprancenelor, ochiul se deschide. Dupa operatie, pacientii pot avea nevoie de cateva luni pentru a-si putea inchide pleoapele in timpul somnului. In aceasta perioada este necesara o ungere semnificativa. Pentru pacientii cu blefaroptoza severa unilaterala, braul frontal bilateral ofera cel mai bun rezultat cosmetic. Cu toate acestea este adesea dificil sa-i convingi pe parinti si pe pacient sa efectueze o interventie chirugicala asupra muschiului normal contralateral. Pentru pacientii cu sindromul Marcus Gunn-maxilar, tehnica de corectie chirurgicala a blefaroptozei maxilarului este controversata. Daca clipirea maxilarului este nesemnificativa, corectarea blefaroptozei singura in functie de severitatea ptozei si functia de levator poate fi suficienta. In cazul in care clipirea maxilarului este semnificativa, poate fi necesara extirparea muschiului levator si plasarea curelei frontale.

 

  • Cat dureaza recuperarea?

Corectia chirurgicala a blefaroptozei se face in general ca o procedura ambulatorie. In timp ce pacientul este treaz, aplicati comprese reci pe pleoape timp de 20 de minute la fiecare 1-2 ore timp de 2-3 zile pentru a reduce umflaturile si vanataile. Se administreaza un unguent local cu antibiotice pentru a fi aplicat pacientilor pe ochi si pe locul inciziei de 2 ori pe zi timp de 5-7 zile. Pentru pacientii care se asteapta sa aiba lagoftalmoza postoperatorie, este necesara o lubrifiere excesiva. Pacientii sunt vazuti de obicei la 1-2 saptamani de la interventia chirurgicala. Pacientii sunt evaluati pentru semne de cheratopatie de expunere, infectie, formare de granulom si supracorectie si subcorectie. Pacientii cu ambliopie trebuie sa continue tratamentul.

 

Rezultatele bune sunt obtinute de obicei prin abordarile medicale si chirurgicale disponibile pentru gestionarea blefaroptozei. Recurenta in timp nu este neobisnuita. Poate fi necesar mai mult de o interventie chirurgicala pentru a obtine acest rezultat, mai ales in ptoza congenitala.

 

  • Ce complicatii pot interveni?

Ptoza congenitala poate duce la ambliopie secundara privarii sau astigmatism necorectat. Blefaroptoza dobandita are ca rezultat scaderea campului vizual si dureri de cap frontale. Blefaroptoza provoaca efecte psihosociale semnificative si poate duce la performante slabe la scoala si la locul de munca. Corectia chirurgicala a blefaroptozei poate fi complicata prin sangerare, infectie, edem, subcorectie sau supracorectie a ptozei, asimetrie a pleoapelor, formare granulom, senzatie de corp strain cornean si cheratopatie de expunere. Majoritatea acestor complicatii pot fi gestionate cu usurinta daca sunt descoperite devreme si daca se ofera tratamentul adecvat.

DETALII SUPLIMENTARE


• plata poate fi efectuata numerar, prin transfer bancar cu cardul sau in rate
• iti doresti o procedura estetica pe care nu o gasesti pe site-ul nostru? contacteaza-ne, ca sa afli daca exista posibilitatea de a face procedura in cadrul clinicilor noastre
• ne poti contacta NON-STOP pe WhatsApp sau pe Facebook Messenger
• consultatii online se fac NON-STOP
• ne poti contacta telefonic, zilnic, in intervalul orar: 08:00 – 20:00

CONSULTATII ONLINE

Iti vom raspunde rapid la orice intrebare, scrie-ne in formularul de mai jos, ce doresti sa afli despre operatiile estetice.

CONTACTEAZA-NE

Vrei sa vii la o consultatie la Dr. Levy Medical Center? Contacteaza-ne chiar acum, la una din locatiile cele mai apropiate de tine. Consultatia este 250 lei si vei primi de la inceput, toate informatiile necesare si un plan de tratament, daca vrei sa faci aceasta procedura la noi. Suntem alaturi de tine si iti vom oferi toate detaliile necesare. Poti avea incredere si poti conta in totalitate pe experienta specialistilor nostri. Pentru noi, cel mai important lucru este ca tu sa te simti in siguranta si sa intelegi faptul ca la noi vei beneficia de un tratament complex, dupa cele mai moderne tehnici si proceduri medicale.

Blefaroptoza Bucuresti | Blefaroptoza Timisoara | Blefaroptoza cauze | Blefaroptoza tratament | Despre Blefaroptoza

click pentru apel telefonic
WhatsApp Buna, sunt Dr. Levy. Cum pot sa te ajut?