Acidul hialuronic este un zahar gasit in mod natural in pielea noastra, care retine apa si o mentine hidratata. AH din corpul nostru detine de o mie de ori greutatea sa in apa pentru a retine nu numai toata umezeala din piele si articulatii ci si pentru a preveni evaporarea in aer a acelei umezeli. La fel ca si colagenul si elastina, cantitatea de acid hialuronic care apare in mod natural in corpul nostru scade pe masura ce imbatranim.
Exista totusi modalitati de a ajuta la stimularea productiei de acid hialuronic in corpul nostru. Se gaseste in cele mai mari concentratii de lichide din ochi si articulatii. Acidul hialuronic utilizat ca medicament este extras din cocos sau este fabricat din bacterii in laborator. S-a aprobat utilizarea acidului hialuronic in timpul anumitor interventii chirurgicale oculare, inclusiv indepartarea cataractei, transplantul de cornee si repararea unei retine detasate si a altor leziuni oculare. Este injectat in ochi in timpul procedurii pentru a ajuta la inlocuirea fluidelor naturale. De asemenea s-a aprobat utilizarea acidului hialuronic pentru injectie in genunchi la pacientii cu osteoartrita.
Oamenii folosesc acidul hialuronic pentru diferite afectiuni articulare, infectii ale tractului urinar, uscaciune a ochilor, dureri vaginale, imbatranire si multe alte afectiuni. Acidul hialuronic functioneaza actionand ca o perna si lubrifiant in articulatii si alte tesaturi.
Acidul hialuronic se „impaca bine” cu majoritatea celorlalte ingrediente si poate fi asociat cu retinoli, vitamine si alti acizi. Dar alegerea produsului potrivit din acid hialuronic este dificila. Molecula este de multe ori prea mare pentru a oferi hidratare suficienta in straturile pielii.
Cand este utilizat pe cale orala rareori se intampla sa apara efecte adverse. De asemenea se poate folosi in siguranta atunci cand se aplica direct pe piele. Poate fi folosit in siguranta si sub forma injectabila, daca este folosit in mod corespunzator. Acidul hialuronic poate provoca roseata si durere atunci cand este injectat in articulatie. Cand se injecteaza in ochi acidul hialuronic poate creste presiunea oculara. Acest efect advers dispare in 48-72 de ore.
Nu exista informatii suficiente pentru a sti daca este sigur, drept urmare mai bine evitati utilizarea lui pe durata sarcinii.
Cercetatorii nu stiu exact daca afecteaza laptele matern si ce efect ar putea avea asupra unui sugar. De preferat ar fi sa evitati utilizarea lui sub orice forma.
Citeste detalii despre alte operatii estetice