ACIDUL HIALURONIC

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un zahar gasit in mod natural in pielea noastra, care retine apa si o mentine hidratata si plina. AH din corpul nostru detine de o mie de ori greutatea sa in apa pentru a retine nu numai toata umezeala din piele si articulatii ci si pentru a preveni evaporarea in aer a acelei umezeli. La fel ca si colagenul si elastina, cantitatea de acid hialuronic care apare in mod natural in corpul nostru scade pe masura ce imbatranim. Exista totusi modalitati de a ajuta la stimularea productiei de acid hialuronic in corpul nostru. Se gaseste in cele mai mari concentratii de lichide din ochi si articulatii. Acidul hialuronic utilizat ca medicament este extras din cocos sau este fabricat de bacterii in laborator. S-a aprobat utilizarea acidului hialuronic in timpul anumitor interventii chirurgicale oculare, inclusiv indepartarea cataractei, transplantul de cornee si repararea unei retine detasate si a altor leziuni oculare. Este injectat in ochi in timpul procedurii pentru a ajuta la inlocuirea fluidelor naturale. De asemenea s-a aprobat utilizarea acidului hialuronic pentru injectie in genunchi la pacientii cu osteoartrita.

 

Oamenii folosesc acidul hialuronic pentru diferite afectiuni articulare, infectii ale tractului urinar, reflux acid, uscaciune a ochilor, dureri vaginale, imbatranire si multe alte afectiuni. Acidul hialuronic functioneaza actionand ca o perna si lubrifiant in articulatii si alte tesaturi.

marirea buzelor permanent
marirea buzelor cu acid hialuronic bucuresti
operatie acid hialuronic luminera
Augmentare buze cu Acid Hialuronic
Marire buze cu Acid Hialuronic Bucuresti, Timisoara
chirurg plastician bucuresti timisoara

Utilizarea si eficacitatea acidului hialuronic

Acidul hialuronic se „impaca bine” cu majoritatea celorlalte ingrediente si poate fi asociat cu retinoli, vitamine si alti acizi. Dar alegerea produsului potrivit din acid hialuronic este dificila. Molecula este de multe ori prea mare pentru a oferi hidratare suficienta in straturile pielii.

– este utilizat in cataracta prin injectarea acidului hialuronic in ochi, aceasta metoda fiind mult mai eficienta cand este realizata de un chirurg specialist

– inflamatie si rani in interiorul gurii: acidul hialuronic este eficient pentru tratarea ranilor bucale atunci cand este alocat sub forma de gel sau utilizat ca si clatire

– imbatranirea pielii: unele cercetari arata ca injectarea unui produs specific de acid hialuronic in ridurile faciale, le poate reduce pana la un an;

– ochi uscat: utilizarea picaturilor de ochi care contin acid hialuronic ajuta la ameliorarea simptomelor de ochi uscati

– osteoartrita: acidul hialuronic poate fi injectat in articulatie de catre un medic pentru a reduce durerea si rigiditatea articulatiilor, rezultatele fiind pe termen scurt.

– rani ale picioarelor: aplicarea produselor care contin acid hialuronic si alte ingrediente ajuta la vindecarea ulcerului piciorului diabetic in comparatie cu tratamentul obisnuit.

– dureri de umar la oameni dupa accident vascular cerebral;

– chirurgie nazala: cercetarile timpurii efectuate la persoane care au suferit o interventie chirugicala nazala arata ca utilizarea unei spalari pe nas cu acid hialuronic ar putea imbunatati mai bine cicatrizarea sinusurilor si crusta decat o spalare pe nas cu apa sarata.

– infectia urechii (otita medie): utilizarea unui produs pentru spalarea nasului care contine acid hialuronic ar putea ajuta la prevenirea infectiilor urechii la copiii cu infectii cronice ale urechii.

– inflamatia cavitatii nazale si a sinusurilor: utilizarea unei spalari pe nas cu acid hialuronic ajuta la tratarea simptomelor infectiilor sinusale la persoanele care folosesc antibiotice

– infectii ale rinichilor, vezicii urinare sau uretrei: injectarea acidului hialuronic cu alte medicamente direct in vezica poate reduce numarul de infectii urinare. De asemenea administrarea pe cale orala a acidului hialuronic cu alte ingrediente, in timp ce se utilizeaza si un gel vaginal, ajuta la prevenirea infectiilor.

– atrofie vaginala: dupa menopauza, tesutul vaginal se subtiaza, dar cercetarile arata ca aplicarea unei solutii care contine acid hialuronic in vagin ajuta la reducerea arsurilor, a mancarimilor si a actului sexual dureros.

– vindecarea ranilor: aplicarea acidului hialuronic direct pe piele ar putea fi utila pentru tratarea arsurilor si a ranilor cutanate.

De asemenea acidul hialuronic mai trateaza durerile musculare cauzate de exercitii fizice, dureri articulare, arsuri la stomac persistente, piele ridata.

Efecte adverse dupa folosirea acidului hialuronic

Cand este utilizat pe cale orala rareori se intampla sa apara efecte adverse. De asemenea se poate folosi in siguranta atunci cand se aplica direct pe piele. Poate fi folosit in siguranta si sub forma injectabila, daca este folosit in mod corespunzator. Acidul hialuronic poate provoca roseata si durere atunci cand este injectat in articulatie. Cand se injecteaza in ochi acidul hialuronic poate creste presiunea oculara. Acest efect advers dispare in 48-72 de ore.

 

Acidul hialuronic este sigur de administrat in timpul sarcinii?

Nu exista informatii suficiente pentru a sti daca este sigur de luat pe gura sau de aplicat direct pe piele, drept urmare mai bine evitati utilizarea lui pe durata sarcinii.

 

Se poate utiliza acidul hialuronic in timpul alaptarii?

Cercetatorii nu stiu exact daca afecteaza laptele matern si ce efect ar putea avea asupra unui sugar. De preferat ar fi sa evitati utilizarea lui sub orice forma: oral, cutanat sau injectabil.

 

Intarirea pielii si a tesutului conjunctiv: aplicarea acidului hialuronic pe piele ar putea agrava ulcerele cutanate la persoanele care au o afectiune numita sclerodermie, in concluzie nu utilizati acidul hialuronic pe piele.